Yogurt Ye Zinde Kal !   

Yapılışı  
Türleri  
Faydaları  
Dünyada  
Mineraller  
 

     Âdi yoğurt
    Aromalı yoğurt :Aromalı yoğurt meyveli ve şekerli olarak ikiye ayrılır.Meyveli yoğurtlar ilk önce İsviçre'de yapılmıştır.En yaygın olanı çilekli yoğurttur.
    Silivri tipi Dayanıklı(süzme )yoğurt Silivri Yoğurdu:İstanbul civarındaki Silivri köylerine has olan bu yoğurdun şöhreti , sırf koyun sütünden yapılmış olması ve aynı zamanda âdi yoğurtlardan daha lezzetli, sert ve bol kaymaklı olmasından ileri gelir. Büyük kazanlarda kaynatılan sütler bahçe sulama kovalarına benzer oluklu kovalarla alınarak yüksekten ve köpürterek hususî ocaklar üzerine sıra ile dizili karavanalara dökülür.
      Bundan sonra, karavanaların altına közlü ateş serpilir. Karavanalar hafif ateş üstünde iken hem yavaş yavaş kaymak bağlar , hem de hasıl olan kaymak iyice pişer. Bir müddet sonra soğumaya başlayan karavanalar mayanalacak sıcaklığa gelince cam şırınga ile dört bir yandan ve gayet çabuk olmak üzere yoğurt mayası karıştırılır. Nihayet, kapların üstü geniş tahtalar ve temiz çuvallarla örtülür. 4-5 saat sonra çuvallar kaldırılınca yoğurdun tuttuğu ve közlü ateşlerin de sönmüş olduğu görülür.
   Torba (Süzme) Yoğurdu Yapımı: Yoğurdu mümkün olduğu kadar uzun müddet saklamak için yapılmış torbalarda süzerler ki bu çeşit yoğurtlara torba yoğurdu ya da süzme yoğurt denir. İyi bir torba yoğurdu yapmak için en önce yoğurdun üstündeki kaymağı alınır ve kalan kısmı bezden torbalara doldurularak süzülmek üzere bir yere asılır. Bir müddet sonra olduça katı bir hal alır. Bu suretle yapılan yoğurdu teneke kaplara doldurularak saklanır. Kullanılacağı zaman bir kaç misli su ile karıştırılarak kaşıkla ezilir ve âdi yoğurt gibi kullanılır.
    Lüle Kaymağı Yapımı: En iyi kaymak inek sütünden yapılırsa da inek sütü az kaymak verdiğinden kaymak bilhassa manda ve koyun sütünden yapılır. Kaymağı alınacak süt önce ateşte kaynatılır ve bu sırada sürekli karıştırılarak savrulur. Süt iyice kaynadıktan sonra kenarları az yüksek tepsilere doldurularak közlü hafif ateş üzerine konur ve 1-2 saat sonra tepsilerin üzeri örtülerek 5-6 saat kadar kendi hallerine bırakılır. Bu zaman içinde, sütteki yağ elementi, diğer bazı elementlerle beraber sütün üst tarafında kalın bir tabaka halinde toplanır. Bu tabakaya kaymak denir. Genel olarak 6-7 kilo manda sütünden 1 kilo kaymak alınır. Kalan sütten yağsız yoğurt yapılır.

 

Yoğurt, sütün mayalanmasıyla oluşan beyaz koyu kıvamda süt ürünüdür.Tam yağlı ve yarım yağlı olarak ikiye ayrılır.Tam yağlı yoğurt daha makbuldur. En iyi yoğurt koyun ve manda sütünden yapılır. Eğer yapılmak istenen yoğurdun biraz ekşi olması istenirse maya daha ekşi bir yoğurttan hazırlanmalıdır. Sütün yoğurda dönüşmesini "Türk Basili" denen ve laktik asit çıkaran bir mikroorganizma sağlar.Bu mikroorganizma en iyi vücut sıcaklığında gelişir.
     Yoğurt, süt şekerinin(laktozun) ,yoğurt mayasının etkisiyle kısmen laktik asit haline gelmesinden meydana gelen pıhtılaşmış bir sütten başka bir şey değildir .Sütteki asitiğin yükselmesi nedeniyle, sütün bileşimindeki kalsiyum kazainattan , kalsiyum ayrılarak kazein jel haline geçer yani pıhtılaşır.Bu olaya, yoğurtlaşma denir.Sütün asitliği, süte yoğurt katılmasıyla yükseltilir.
     Yoğurt yapılacak süt, önce kaynatılır.( Hastalık yapıcı faktörlerden arındırmak,fazla suyu uçurarak yoğurda daha iyi kıvam vermek,oksijeni bertaraf etmek ve hammaddedeki yağı yumuşatmak için süt ısıtılır.) Kaynatılan sütün suyu dörtte bir oranında azalınca,süt, yoğurt mayalama kabına aktarılır 2 çay kaşığı eski yoğurt,yarım kahve fincanı kadar sütle sulandırıldıktan sonra ,sıcaklığı 40-45 dereceye inmiş olan sütün yüzeyinin bir kıyısından içine sokulup hafifçe çalkalanır.Yoğurt kabının üzeri, sütün soğumaması için sıkıca kapatılır.Sıcaklık uzun süre 37 derece dolayında olmalıdır.4-5 saat mayalanmaya bırakılır.Mayalanma ortamında daha fazla bekletilirse yoğurdun tadı ekşir.Yoğurt, üzeri açılıp 2 saat serin bir yerde dinlendirilir.